Skip to content
Alla inlägg

Vad innebär hållbarhet för Byggelit?

När Byggelit producerar spånskivor, skräddarsydda direkt efter ritning, så väger de hållbara argumenten tungt. Mindre spill, säkrare arbetsmiljö, lättare transporter – och så en bättre helhetsekonomi. Argumenten för Byggelits moderna produktion är många.

Hållbar produktion

Cecilia Renner, som leder produktionen på Byggelit, ansvarar för hållbarheten på plats när spånskivorna tillverkas i Lit. Ett arbete med omtanke för både människa och miljö.

“Jag har jobbat på Byggelit sedan 2010 och mycket har hänt på dessa 14 år. Att erbjuda en hållbar produkt till våra kunder är en självklarhet, men för mig som ansvarar för det som händer här på plats så är en hållbar produktion lika självklart" säger Cecilia.

byggelit-1779-2

Energi som skapas ska användas

Energiåtervinning i samband med produktion är en av de stora frågor som Cecilia driver. Idag finns ett uttalat ansvar för energieffektivisering. Därför är det självklart att spillvärme från pressen tas tillvara på. Tryckluftsläckage ses som slöseri på energi och om det spills ut tryckluft så hanteras det snabbt. Energi som skapas, ska användas.

“För många år sedan jobbade vi som många andra, vi körde pannorna på olja. Men idag använder vi vårt eget spill, ja vårt damm, som energi till produktion. Det har varit en stor investering men också en stor besparing. Genom att ta tillvara på allt så kan vi bli mer cirkulära" förklarar Cecilia. 

Mer finns att göra. Cecilia är nyfiken på att implementera ännu mer ny teknik och ser gärna att Byggelit är testpiloter för en mer elektrifierad fordonsflotta bestående av hjullastare och andra större maskiner.

“Vi kollar också på solcellslösningar och laddstolpar, om vi ska bygga tak över råvaruförvaringen för att minska på den energi som krävs för att torka råvaran före användning"

byggelit-1848

Innovativa lösningar och ständiga förbättringar

Cecilia förklarar att alla beslut som påverkar produktionen fattas utifrån den produktionsstrategi de nyligen tog fram. Hållbarhet är en viktig del, så aktivitetsplanerna utgår från det. Ett exempel från strategin är att innovativa lösningar och ständiga förbättringar ska känneteckna arbetssättet på Byggelit, och att arbetet ska vara en benchmark för hur produktion ska utvecklas utan att påverka omvärlden negativt.

Uppmaningen om ständiga förbättringar inkluderar medarbetarna i produktionen. Sättet Byggelit gör det på är genom regelbundna förbättringsmöten där alla som vill får delta och komma med input. Frågorna kan handla om säkerhet, för att uppnå målet om noll tillbud, eller förbättringar i kommunikation i samband med skiftbyten.

“Vi vill att varje medarbetare ska vara engagerad och bli bekräftad. Kompetens och bra idéer vill vi ta vara på” menar Cecilia.

byggelit-1143

Friskvård är en del av hållbarhetsarbetet

Även friskvård är en del av hållbarhetsarbetet och exemplifierar omtanken för både människa och miljö.

“Vi tränar boxning varje vecka. 45 minuter som gör oss starkare tillsammans. Vi har kört i över ett år nu och de fysiska fördelarna är förstås en del av vinsten, men framför skapar det laganda. Vi har kul ihop och vi får en annan kontakt mellan varandra” berättar Cecilia.

En viktig del i vår strategi är kompetensförsörjningen, att Byggelit ska attrahera kunniga och kompetenta medarbetare. Det är en svårighet under nuvarande läge.

“Vi vill gasa men konjunkturen är utmanande. Att attrahera arbetskraft i en tid där marknaden är osäker är inte optimal. Men vi kommer behöva kompetens så snart det ljusnar, så vi är i dialog med både människor och skolor hela tiden. Vi är med på speed dating-initiativ som är som anställningsintervjuer i miniformat, vi tar emot praktikanter och vi håller dialog med många människor” berättar Cecilia.

Cecilia tror på att förändringen kommer gå snabbt så snart konjunkturen vänder. Hon är förberedd inför räntebesked, nya kundavtal och att det börjar byggas.

Ny teknik ger bättre helhetsekonomi

Med specialanpassade spånskivor går det snabbare att lägga ett bjälklag. Skivorna behöver varken sågas, fräsas eller borras - dessutom levereras de i rätt läggordning för en snabb och enkel monteringsprocess.

Relaterade inlägg