Skip to content
Alla inlägg

Hållbar träindustri är framtiden

Byggelit

Byggindustrin utvecklas precis som fordonsindustrin gjort för länge sedan. När du köper en Volvo XC90, en Tesla Model S eller en Mini Cooper så presenteras komponenter på löpande band och ut från fabriker levereras en färdig produkt. På Byggelit driver vi den utvecklingen för byggbranschen: vi levererar färdiga lösningar som gör det enkelt för dig som kund att använda byggmaterial vilket gör byggprocessen mer effektiv med målsättning att den ska bli mer lönsam.

Jonatan Ydén är utvecklingsingenjör på Byggelit och ansvarig för att ta in ritningar från dig som kund och skapar en spånskiveprodukt, det vi kallar komponentlösning, som är färdig att monteras.

Komponentgolv är den största produkten inom kategorin komponentlösningar från Byggelit. Bearbetningen av spånskivan görs direkt i fabriken i Lit. Det innebär att när spånskivorna levereras så är de färdiga för montering och har redan anpassats för vattenledningar, avlopp, urtag för balksko eller dörrkarm. Golvet har också märkts med all typ av info, t.ex. vilket hål som ska ha kallvatten eller varmvatten, var en vägg ska monteras och självklart ett ritningsnummer med tillhörande modul/bjälklag som skivan ska ingå i och var den ska placeras.

Det som kvarstår för slutanvändaren är att skruva och limma. Ingen bearbetning eller eftermodifiering krävs. Ingen dammsugning eller städning. Allt det tar vi hand om och skapar en effektiv produktionsmiljö, säger Jonatan.

 

Så produceras Byggelits komponentprodukter

Hur går det till? Jonatan berättar om tillverkningsprocessen som görs i en ny produktionslina som består av 4 delar:

  1. Ett helautomatiskt plocklager där en robot plockar och lagerhåller skivor. De skickas till ett löpande band med en laser som märker skivorna med information från ritningen.
  2. Skivorna skickas till en CNC-fräs, alltså en maskin som kan såga och fräsa ut hål och formatera ytterkant helt enligt önskemål. Eftersom allt programmeras innan behövs ingen handbearbetning.
  3. I det tredje steget kommer skivorna till en automatisk staplingsrobot som samlar skivorna i rätt ordning för kunden som ska använda dem.
  4. Till sist bandas alla specialtillverkade spånskivor, våra komponentprodukter, redo för leverans.

Det spillmaterial som uppstår under processen kan återanvändas hos oss på Byggelit, istället för att det städas upp och slängs av dig som kund. Hos oss blir spillet till spån som sedan blir till nya spånskivor.

 

Enkelt för alla parter

Jonatan förklarar hur Byggelit involveras i projekteringen och ser över ritningarna så att produktionen blir rätt och monteringen mer effektiv. Det går att spara tid på varje bjälklag och dessutom blir lagerhållningen bättre för helhetsekonomin: du vet exakt vad du har hemma och när det ska användas. Allt från Byggelit är märkt och det behövs inte byggas ett stort lager med extraskivor som tar upp dyrbar plats.

Innan produktionen drar igång får vi ritning från kund. Ibland behöver vi bolla några gånger för att få rätt information, vi behöver en ritning som inkluderar bjälklag och som visar spånskivor och reglarna undertill. Det är denna fas som tar mest tid, själva produktionen går snabbt. Vårt helhetsarbete gör att vi kan jobba snabbt med in time-leveranser. När vi gjort ritningen en gång kan vi producera och leverera löpande, tiden som sparas ökar med varje bjälklag eller varje projekt – och därmed också lönsamheten, förklarar Jonatan.

Processen med komponentproduker innebär att arbete skjuts från tillverkning till projektering, vilket blir en effektiv engångskostnad i ett projekt med löpande produktion eller komplexa bearbetningar. En av Byggelits kunder vittnar om hur de sparar en halvtimma per bjälklag.

Läs mer om helhetsekonomi

byggelit-1491

Modulkoncept för hållbart husbyggande

Jonatan ser flera modulhustillverkare som vågar köra fullt ut på ett eller ett fåtal koncept, på liknande sätt som Volvo som har sina färdiga bilmodeller.

Det går inte att köpa en Volvo med ratten 4 cm till höger, däremot olika typer av tillägg som rattvärme el funktioner i den, säger Jonathan som menar att när man serietillverkar något så går det att göras billigare. Han ifrågasätter att man ska kunna välja helt fritt i stället för bland fördefinierade val.

Byggbranschen behöver se över sättet att arbeta på. I nästan alla branscher har man sina färdiga modeller som kunden väljer mellan. Men i byggbranschen, och specifikt husbyggarbranschen, så är husen ofta olika, säger Jonatan.

Ett bostadsprojekt som Byggelit levererar komponentgolv till är i Skellefteå. Det inkluderar specialanpassade spånskivelösningar till hela bostadsområden, men också till de byggbodar där byggarna bor under de år som projektet pågår.

Jonatan förklarar att framtidens bostadsplanering kommer handla om att bygga trädgårdsstäder som kontrast till maxade ytor. Hyresrätter, bostadsrätter, villor och radhus kommer ligga bredvid varandra i en blandad upplåtelse med en större del gröna ytor – till skillnad från dåtidens miljonprogram med en enda hustyp. Nya tidens blandade upplåtelse påverkar vilken typ av hus som byggs, och det behöver branschen anpassa sig efter för att bygga effektivt och bygga lönsamt.

Ny teknik ger bättre helhetsekonomi

Med specialanpassade spånskivor går det snabbare att lägga ett bjälklag. Skivorna behöver varken sågas, fräsas eller borras - dessutom levereras de i rätt läggordning för en snabb och enkel monteringsprocess.

Relaterade inlägg