Skip to content
Alla inlägg

”Vi behöver jobba tillsammans för att påverka lagförändringar i rätt riktning”

Baserat på insikt från forskning finns en bred uppfattning om att bygga mer i trä. Att använda svenskt trä i byggindustrin har många fördelar: träets otroliga förmåga att binda koldioxid, möjligheten att kunna återanvända materialet i ett senare skede och en arbetsplats som är mer hållbar för byggarbetare, hantverkare och montörer. 

Byggbranschen står för 40% av alla koldioxidutsläpp

Enligt Svenskt Trä står byggbranschen för cirka 40 procent av alla koldioxidutsläpp i världen och under de kommande 40 åren förväntas det byggas till globalt 230 biljoner kvadratmeter – en yta lika stor som Paris, varje vecka.

Mikael Ottestig, Försäljningschef på Byggelit, ser ett ökat behov av att gå samman i branschen för att möjliggöra en förändring i byggbranschen:

 

”Vi behöver agera tillsammans för att påverka lagförändringar i rätt riktning, framförallt i samband med offentlig upphandling. Genom att samverka kan vi gynna byggande i trä med svensk träråvara så att hållbara alternativ prioriteras högre”  

Mikael Ottestig, Byggelit
Mikael Ottestig, Försäljningschef Byggelit
Komponentprodukter
Byggelit vill medverka till förändring

Byggbranschen är inte unik i sin önskan om att skapa förändring för att möjliggöra för ökad hållbarhet. Mikael har tidigare jobbat inom livsmedelsbranschen som stått inför samma utmaningar.

”Ett exempel är de många skolor och kommuner som ville köpa hållbara mejeriprodukter, men som på grund av regler vid offentlig upphandling tvingades välja mindre hållbara alternativ eftersom lägsta pris värderades för högt. Men genom att förändra upphandlingar genom att inför fler skallkrav som gynnar hållbara alternativ gick det att påverka. På liknande sätt går det att skapa positiv förändring även inom byggbranschen. Med fler riktade krav i syfte att välja mer hållbart så kan vi tillsammans påverka” menar Mikael.

Klimatpåverkan minskas med 40% om hälften byggs i trä

Ett trähus kan binda koldioxid i över hundra år och om hälften av Sveriges flerbostadshus 2025 byggs i trä i stället för i andra material skulle klimatpåverkan i byggskedet minskas med cirka 40 procent varje år. Tillsammans med ett ökat träbyggande inom publika och privata lokaler motsvarar detta cirka 1 miljon ton koldioxid per år.

Statistiken ovan kommer från Svenskt Trä, och det finns fler positiva aspekter att räkna med. Både hantverkare och projektledare som bygger alltmer i trä vittnar om en förbättrad arbetsmiljö.

Att bygga i trä ger bättre arbetsmiljö

”Jag har hört flera personer berätta om att byggprojekt som handlar om att bygga i trä ofta bemöts med en viss tveksamhet av de som ska bygga på plats – kommer det verkligen att fungera att ersätta t.ex. betong och stål med trä? När de väl börjat bygga inser de att det faktisk fungerar och att fördelarna är många” säger Mikael.

Några exempel på fördelar som nämns är:


•    Bättre ljudmiljö, att bygga i trä är inte lika bullrigt och stökigt som när man bygger i betong och stål.

•    Bättre doftmiljö, att bygga i trä ger inte upphov till samma obehagliga doft som när man t.ex. sågar stålbalkar.

•    Trä är ett enkelt material att hantera, t.ex. att kapa upp och såga till.

•    Genom att välja prefabricerat blir det enklare att bygga upp på plats vilket ger en stor tidsbesparing.


byggelit-1637

När Mikael möter sina branschkollegor diskuteras många sätt att ta action för att skapa förändring.

”Jag lyssnade till en arkitekt som sa att i sina bästa stunder så innebär jobbet som arkitekt möjlighet att skapa förutsättningar för ett bättre samhälle. Han menade att som arkitekt finns möjlighet att tänka design men också att ställa krav på miljömässigt hållbara miljöval”, berättar Mikael.

Förändringen behöver ske i flera led samtidigt, och framförallt behöver vi förstå att hållbarhet kommer kosta lite mer än det ”lägsta pris” som värderas högt vid offentlig upphandling.

”Det finns en stark samsyn i byggbranschen att vi behöver tänka mer lokalt. Det gäller både inom livsmedelsindustrin och byggindustrin. Genom att välja svenska leverantörer stöttar vi näringslivet, men vi säkrar också upp kompetens så att vi kan behålla den både idag och i framtiden. Det är också att ta ansvar” konstaterar Mikael.

"Vi vill göra mer"

För Byggelit är ansvar en viktig prioritet i den egna produktionen. Därav görs spånskivorna i fabriken i Lit utanför Östersund av lokal och certifierad träråvara.

Läs mer: Det spill som uppstår blir till nya spånskivor.

Med tjänsten komponentlösningar specialanpassas spånskivor direkt efter ritning vilket möjliggör en bättre arbetsmiljö och säkerhet, hög och jämn kvalitet, minskat behov av snickarkompetens, lägre vikt vid transporter, snabbare monteringen och bättre kontroll på tidsåtgång i projekten vilket ger en bättre helhetsekonomi.

Men vi på Byggelit vill göra mer – och samverka med andra aktörer för att skapa en tydlig röst som ger handlingskraft till förändring.

”Vi vill komma till handling och komponentprodukter är ett av våra sätt att göra det på i vårt dagliga jobb, men vi vill också bidra med samverkan och påverkan för att få fler att agera” avslutar Mikael.

 

Ny teknik ger bättre helhetsekonomi

Med specialanpassade spånskivor går det snabbare att lägga ett bjälklag. Skivorna behöver varken sågas, fräsas eller borras - dessutom levereras de i rätt läggordning för en snabb och enkel monteringsprocess.

Relaterade inlägg