Skip to content
Alla inlägg

Bättre bioekonomi för en hållbar byggbransch

byggelit-1328

När Byggelit öppnade spånskivefabriken i Lit år 1962 var det en viktig milstolpe i bygden utanför Östersund i Jämtland. Bidraget till samhället är långvarigt, många av medarbetarna på Byggelit har jobbat på företaget i flera decennium. Det innebär en hög koncentration av kunskap och erfarenhet av spånskivor vilket möjliggör för såväl kvalitet som en ivrig hunger efter utveckling och fler sätt att tänka hållbart.

Hållbart byggande av hus, städer och samhällen

 

Hållbarhet handlar om både människa och miljö, om att ta socialt ansvar i samhället och om att ta fram nya lösningar för hållbart svenskt husbyggande. Byggelit har Svanenmärkning sedan länge, och skogarna är FCS-certifierade. Branschorganisationen Svenskt Trä har definierat sitt bidrag till Agenda 2030 och vi skriver under på målen. Byggelit ska aktivt bidra till en hållbar produktion och ett hållbart byggande av städer och samhällen. 

Att bygga i trä kommer att öka i framtiden. I december 2022 antog Regeringen en nationell strategi för att främja en ökad användning av trä och träprodukter i byggande. Med ny teknik som främjar hållbarhet utifrån såväl mängd råvara som förbättrade arbetssätt samt innovativa utvecklingsprojekt för nya material och smartare användning av material ser vi fram emot framtiden.

 

Bättre bioekonomi när återtagande av hus ses som möjlighet

 

Byggelit ska bidra till en bättre bioekonomi och främja återtagande i produktion. Redan idag används spillmaterial till att producera nya spånskivor eller blir till energi som säljs till det lokala energibolaget Jämtkraft.

“Vi följer pilotprojektet som vår kund Beijer gör tillsammans med Peab där man provar nya sätt för återtagande av byggmaterial. Vi ser vårt material i hus som en möjlighet för återtagande och vi vill hitta sätt att arbeta på framåt” säger Peter Lundblad, VD på Byggelit.

Pilotprojektet Peter hänvisar till har fått namnet Gentræ och inkluderar bygget av projekt kontorshuset Kvartetten i Malmö. Här samlades allt spillmaterial i trä ihop för sortering och återbruk istället för att direkt slängas i avfallscontainer. Spillbitar från formvirke och formplyfa återanvändes vilket minskade både mängden avfall och kostnaderna för att hantera avfallet som sedan förbränns. Material lämnades också till återbruk och såldes vidare till privatpersoner och andra företag.

I ett annat projekt som leds av Vinnova och Rise, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, experimenterar Byggelit tillsammans med Spendrups på framtidens lim. I projektet undersöks om uttjänt jäst kan bli högkvalitativt biolim.

byggelit-1264

Spånskivelösningar minskar kostnad och miljöpåverkan

 

Med Byggelits nya avancerade teknik övergår produktionen från att massproducera likadana spånskivor till att istället producera spånskivelösningar efter konstruktörens ritningar. Den anpassade produktionen minskar spillet, och leder även till snabbare produktion hos slutkunden - och en bättre helhetsekononomi.

“Framtidens produktion handlar om att priset inte är baserat per enhet utan att kostnaden ska räknas på helhet” säger Peter Lundblad.

“Förr blev det billigare ju större mängd man handlade. Idag blir det billigare för hela projektet när du har precis det material du behöver och det går snabbare att montera. Dessutom är det mer hållbart för både människa och miljö” avslutar Peter.

Relaterade inlägg