“Arkitekter och det föreskrivande ledet måste utmana”
Byggelits omställning till ett innovationsbolag med fokus på hållbar träindustri skapar nyfikenhet i näringslivet. Peter Lundblad, VD på Byggelit, delade med sig av sina erfarenheter för framgångsrika förändringsresor när IUCZ Group hade årsmöte tidigare i år.
IUCZ Group
IUCZ Group är ett industriellt utvecklingscentrum och på årsmötet i Saltsjöbaden samlades ca 200 beslutsfattare, politiker, representanter för fackförbund samt näringsliv. Peter var inbjuden för att dela sina erfarenheter från en industri i förändring och som leverantör till byggbranschen, vilket inkluderade frågor om hållbarhet, samverkan, kompetens och framtid.
Byggelit levererar hållbar förädlad träråvara
På svenska Byggelit i Jämtland har det tillverkats spånskivor sedan 1960-talet. För några år sedan började man tänka annorlunda och idag har det gjorts stora investeringar i såväl ny teknik som ingenjörskompetens för att öka värde sett till både produkt och hållbarhet. Istället för att spånskivor kapas, sågas, borras och förädlas på plats på byggen, med stora kostnader i såväl spill som städ, anpassas spånskivorna direkt på fabriken i Lit och levereras färdiga för montering - dessutom staplade i rätt ordning.
"Arkitekter och det föreskrivande ledet måste våga skriva in krav på materialval"
“Vi pratar om miljön, men väldigt lite händer. Vi vill att fler ska ställa om tillsammans med oss. Arkitekter och det föreskrivande leder måste våga skriva in krav på materialval och när det i nästa steg ska upphandlas så behöver vi sluta se det som en prisfråga. När omställning ska ske så kommer det att kosta, och om hållbarheten inte räknas in i ramarna för ett byggprojekt så kommer det att kosta mer någon annanstans” säger Peter.
Med EU:s “the green deal” kommer krav på att sänka koldioxidavtrycket och bygga mer miljövänligt, vilket skärps genom lagstiftning. Det innebär att mer kommer byggas i trä, vilket leder till fler frågor för branschen att ta ställning till: kan vi importera återvunnet trä från byggarbetsplatser trots att det är kontaminerat? Vi behöver definiera vilket trä som ska användas.
Peter menar att många har den intellektuella bilden av att vi måste genomföra en förflyttning, men allt för få gör det i praktiken.
“Det föreskrivande ledet måste våga utmana branschen. Det räcker inte med att inkludera enstaka miljövänliga val i ett byggprojekt och kalla det för en grön byggnad. Det behöver göras mer och en positiv effekt är att det genererar samspel för utvecklingen av hållbara material som till exempel är mer brandsäkert, mer fuktsäkert och mer akustiskt” säger Peter.
Byggelit har redan tagit utvecklingen ett steg till och medverkar i pilotprojekt för att ta fram nya limsorter för att komplettera den hållbara strategin med träråvaran som består av spån och torrflis från FSC-certifierade norrländska skogar.
"Vi vill ta fram ett mindre miljöpåverkande lim och testar detta tillsammans med ledande aktörer för att utveckla nya limmer/bindemedel. Vi är inte så stora i världen men vi gör vad vi kan och vill uppmuntra fler att engagera sig tillsammans med oss” uppmanar Peter.
Regional samverkan ger större vinster
Hållbarhet handlar om resurser, vilket inkluderar människor och kompetens. En ytterligare uppmaning från Peter under anförandet hos IUCZ Group handlade om större samverkan.
“Den region vi verkar inom, Jämtland Härjedalen, är expansiva och det finns fortsatt stora byggbehov. Men det behövs ett större fokus på regionala resurser så att vi som underleverantörer blir inbjudna till processerna och projekten. Politiken behöver inkludera företagen i investeringarna och kräva att det ska genomföras på ett hållbart sätt” förklarar Peter som ser positivt på framtiden.
Inom en snar framtid ska träråvara förädlas på fabriken i Lit och levereras till byggen som satsar hållbart i både Norden och Europa.
På liknande sätt skulle lokala företag kunna dra nytta av kompetens och samverka kring personal med särskild kunskap, t.ex. truckförare som används mellan flera företag och som skulle bidra till ökad produktion och jämnare personalbeläggning.
En ytterligare aspekt i frågan om personal och resurs är ett gemensamt sätt att agera i både konjunkturuppgång och nedgång så att ny och behövd kompetens både kan tillföras och behållas vid marknadsförändringar.
En hållbar byggbransch
I regionen Jämtland Härjedalen pågår projektering för flera projekt. Försvaret expanderar, nyetableringar är i snar byggprocess och med en järnväg mellan Trondheim och Östersund finns goda möjligheter att samverka över riksgränsen gällande den militära upprustningen som nu pågår.
“Det vi gör på Byggelit sprider sig över längsgränsen. Vår förflyttningsresa har skapat nyfikenhet. Både hur vi ställer om och förädlar spånskivorna till en helt ny tjänst men också på det sätt vi tar hand om vår personal med friskvård och ledarskapsprogram. Läget är tufft i byggbranschen just nu, men vi är stabila och vi har gått igenom utmaningar förut. Det team vi är i Byggelit är en del i både nedgång och uppgång” avslutar Peter.
Ny teknik ger bättre helhetsekonomi
Med specialanpassade spånskivor går det snabbare att lägga ett bjälklag. Skivorna behöver varken sågas, fräsas eller borras - dessutom levereras de i rätt läggordning för en snabb och enkel monteringsprocess.